Главният изпълнителен директор на "Фолксваген" изрази съжаленията си, след като американските регулатори разкриха, че някои от колите на автомобилния производител са били снабдени със софтуер, който прикрива нивата на замърсяване на околната среда.

„Аз лично дълбоко съжалявам, че разбихме доверието на нашите клиенти и обществеността", изтъкна Мартин Виртеркорн, цитиран от БиБиСи.

Той е започнал разследване за устройството, което позволява на колите на „Фолксваген" да отделят по-малко газове по време на тестове от страна на регулаторите, отколкото когато се шофира нормално.

Акциите на компаниите паднаха с 18% в първите часове на борсовата търговия в понеделник.

На германския автомобилен производител му беше разпоредено да изтегли половин милион автомобила от американския пазар.

Агенцията за опазване на околната среда на САЩ откри „прикриващо устройство" в дизеловите автомобили, включително в „Ауди А3", както и в моделите на „Фолксваген" - „Джета", „Бийтъл", „Голф" и „Пасат".

"Фолксваген" ще трябва да плати около 18 млрд. долара глоба, както и ще бъдат повдигнати обвинения срещу ръководителите на компанията.

Това би било значителна сума дори за компания, която наскоро изпревари „Тойота" и стана най-добре продаващият автомобилен производител в света за първите шест месеца на годината.