Близо 4000 души са посетили днес изложбата в Гербовата зала на президентството с ценни реликви от времето на българското освобождение и първите дни на Третата Българска държава.

Президентството отвори врати, за да могат повече българи да се докоснат до уникални експонати - Търновската конституция и въоръжението на княз Александър I.

В навечерието на Националния празник 3 март те ще бъдат част от изложба с реликви от Руско-турската война и първите години от изграждането на нова българска държава.

Конституцията на Княжество България е подписана на 16 април 1879 г. от народните представители в Учредителното събрание в Търново. Ценната реликва ще бъде част от изложбата, в която столичани и гостите на столицата ще могат да видят лични вещи и военно облекло на княз Александър I, автентично огнестрелно и хладно оръжие, ордени и медали на участниците в освободителната война.

Експозицията в президентската институция включва още богата колекция от документални свидетелства, които представят историческото ново начало на българската държавност след вековете османско владичество.

Изложбата е организирана от администрацията на държавния глава, Националния военноисторически музей, държавната агенция "Архиви" и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий".