Премиерът Бойко Борисов използва заседанието на кабинета, за да изрази отношението си към скандала „Яневагейт”. Той коментира иронично защо съдиите Ченалова и Янева не бъдат предложени за висшата юрисдикция на ЕС при обсъждането на точката за променени изисквания за този пост.

"За да може да влезе в протокола – аз не искам да ги „опраскам“, а да ги издигам. Сега да видим дали като предлагам издигането им, ще спрат да ме замесват в техните домашни разговори", коментира премиерът.

Припомняме, на порции излиза записан неизвестно от кого разговор между бившата шефка на СГС Владимира Янева и екссъдийката Румяна Ченалова, в който Янева заявява, че Бойко (Борисов) казал на главния прокурор Цацаров да я опраска. (Янева е сред двамата обвиняеми по делото „Червеи”).

"След като ще се тълкува, че да кажеш мнението си, че не ни е добра или не работи добре съдебната система, е вмешателство, защо мониторинговият доклад се изпраща до правителството?!

Този въпрос постави Борисов по време на днешното заседание на кабинета. Коментарът си той направи при обсъждането на проекта на правителствено постановление за отмяна на досегашната процедура за провеждане на избор за кандидат за съдия и за генерален адвокат в Съда на ЕС и за съдия в Общия съд.

Премиерът отрича дори да види списъка с имена за утвърждаване. "Списъкът с няколко имена, които министърът на правосъдието и на външните работи ще ви предложат, ще бъде с утвърдени…", заявява вносителят на предложението. Без да изчаква вносителят да довърши репликата, премиерът казва: "Моля Ви се, не искам. Даже днес на Бъчварова й казах: не желая…. Считах, че един премиер трябва като поискат среща с него (в края на краищата сме избрани от народа, за да служим на хората), да го видят.

Не искам повече да видя никой. Не искам. Във всяка махала или във всяка кръчма си говорят за някой от нас…. Какво ли не... Вие решете кой адвокат, кой съдия и ни го предложете. Нито колегите разбират в детайли, някои може да разбират от адвокати или да имат адвокати или съдии, но вие решете и ни предложете", казва Борисов.

Той продължава с отказа си да наблюдава каквото и да било относно съдебната система: " В кое сме се намесили ние? Че сме коментирали нещо за Янева и Ченалова, което тогава цялото общество коментираше?! И журналистите ме попитаха какво мисля. И аз казах: ако едното е 4, другите – са за 400. Това намеса ли е в работата? Да си кажеш мнението в отговор на въпрос?", недоволства Борисов.

Дистанциран от позицията си на лидер на изпълнителната власт премиерът Борисов допълва: "Ако прокурорът, ако съдиите, ако Висшият съдебен съвет си имат спорове, да си ги водят. Откъде накъде ще ни замесват нас?! С какво и как мога да натисна някой и защо да го натискам?! Аз си спомням френският посланик как обикаляше по студията и ги сочеше с пръст и тогава нито един не се яви, който да каже „това е директна намеса в съдебната система“, казва премиерът.

„А аз с моето изказване от Брюксел, то не са колажи, то не са от сутрин до вечер „Бойко каза еди какво си, Бойко каза еди какво си“… Това минава границите!” Затова по тема съдебна система повече към мен и правителството да няма въпроси. Към съдебната система, те да решават.

А ако трябва говорител, Москов ще го предложим по тази тема, че на него не му скачат", завършва изказването си Борисов и обявява, че предложението за новите правила за избор на висшата юрисдикция на ЕС е прието.