Насилието е един от основните проблеми, с който се сблъскват децата в България, то се случва всеки ден - в семейството, в училището, на улицата. Това се посочва в обръщение на Съвета на децата към Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) във връзка с трагичния инцидент, при който бе убито 15-годишно момиче в двора на сливенско училище.

Припомняме, 15-годишната Симона бе убита в петък. В основата на трагедията е любовна драма. 28-годишният Димитър Иванов уби Симона, рани психоложката в учебното заведение и още един мъж, след което опита да се самоубие. Заради трагедията в община Сливен днес е обявен ден на траур.

От съвета отбелязват, че има случаи, когато децата се притесняват да разкажат на някого за тормоза и той остава скрит, но винаги имало неблагоприятни последици. Децата са категорични, че насилието е предотвратимо и преодолимо, ако бъде потърсена и получена навременна подкрепа.

Членовете на Съвета на децата са изключително притеснени от посегателството към тяхната съученичка от Сливен.

Ние искаме да живеем и растем в защитена, сигурна и спокойна среда, категорични са те. Смятат, че свободният достъп на външни лица до учебни заведения, а понякога и пряк контакт с учениците, застрашава сигурността и нарушава правата им.

Децата призовават своите връстници винаги да споделят проблемите си - с родители си, с учителите, с училищния психолог, или на безплатната Национална телефонна линия за деца 116 111, където денонощно и анонимно могат да потърсят помощ.

Те призовават възрастните да направят така, че страната ни да не губи повече нито едно свое дете, защото именно децата са гаранцията за утрешния ден на България. „Нека растем щастливи в сигурна и безопасна среда. Нека заедно запазим бъдещето на страната", призовават още децата.