От Дискусионния клуб за социална местна политика алармираха, че по време на отпуската на депутатите в Народното събрание се осъществява усилена ремонтна дейност на лявата половина парламента, където са стаите на ГЕРБ.

Този ремонт е таен, смята Николай Белалов - председател на клуба.

Достъпът до парламента е ограничен.

Защо се ремонтират само стаите на ГЕРБ, пита още Белалов.

Девизът на ГЕРБ е открито управление, но само някои неща са открити, смята още той.

Той каза още, че на председателски съвет се разиграл спор между различните парламентарни групи, тъй като от ГЕРБ настоявали по време на ваканцията в сградата на НС да няма депутати и сътрудници.

Левият кулоар е пълен с мебели съобщи още Белалов. ГЕРБ ремонтират с държавни пари собствените стаи, посочи още той и допълни, че стаята на БСП не се ремонтира.

От ДКСМП засегнаха и темата с чистотата в София. Белалов посочи, че всяка година Столична община „се изненадва" от зимния студ и сняг.

Откакто ГЕРБ управлява, по думите на Николай Белалов, всички знаят, кои са виновниците за лошото състояние в зимна София - освен Тройната коалиция и фирмите, които не си изпълняват ангажиментите.

Като кмет Бойко Борисов винаги е санкционирал почистващите фирми за недобра работа. Сега Йорданка Фандъкова също ги глобява.
Когато настъпи пролетния сезон обаче, проблемите от зимата се забравят, оказва се, че всичко е пито - платено.

Според Белалов и в бюджета на СО за всяка следваща година за снегопочистване се залагат все повече и повече средства.
„Това се повтаря всяка година. Повтори се и сега", подчерта той.

Той посочи, че за 10-12 години разходите на София за почистване значително са увеличени - от 28 млн. лв. през 1998 г. до 136 млн. лв. за 2010 година.

По-високите температури от последните дни почистиха София от снега, но остана мръсотията, изтъкна още Белалов.

Типично за всяко едно правителство е в първите 100 дни от своето управление да се ориентира в наследството, оставено от предходното правителство.
ГЕРБ обаче още от първите си дни във властта са започнали с разкриването на далаверите на предходното управление.

Според Николай Белалов обаче ГЕРБ са пропуснали един интересен случай, в който с документ с фалшивия подпис на кмета Бойко Борисов преди време столична община продава публичен терен в квартал „Стрелбище" на някой си г-н Драшков.

Николай Белалов каза още, че този г-н Драшков го препродава на настоящия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Емил Димитров от своя страна заложил терена в банка. В момента обаче там се строи детска градина. Възниква въпросът какво става със собсвеността на терена, пита Николай Белалов.

„От една страна имаме кмет на ГЕРБ, от другата депутат на ГЕРБ, а по средата фалшив подпис. Чий е фалшивият подпис, ако е фалшив?", интересува се още Белалов. Според него прокуратура трябва да се поинтересува от този случай и да даде отговори.

По повод разкритията на ГЕРБ за злоупотреби на предходното правителство Белалов припомни, че още в началото на управлението строителният министър Росен Плевнелиев е алармирал за крупни злоупотреби за десетки милиони за ремонта в МРРБ, при които изпълнителят на ремонта Главболгарстрой работил при раздути сметки на нечувани цени.

Прокуратура според Белалов бави това разследване. През това време, посочи още той, лично премиерът Бойко Борисов по най-бързия начин е договорил с Главболгарстрой близо 20 млн. лв. намаление на цената на предстоящото строителство на нова спортна зала София.

Белалов припомни, че премиерът е разпоредил на изпълнителите да започнат строежа за своя сметка веднага а по-късно той щял да осигури средства.

Парадоксалното е, че бившият директор на пътния фонд Веселин Георгиев е разследван за подобни действия - възлагане на ремонтни дейности преди да са бюджетно осигурени, изтъкна Николай Белалов. За нас този факт е скандален, допълни още той.