Под призива „Да спрем циганските своеволия" около двеста граждани се събраха пред сградата на парламента в столицата в акцията, организирана в социалните мрежи.

„Не искаме агресия спрямо циганите. Искаме да ги образоваме", сподели вижданията си участник в протеста.

Припомняме, за въпросното антициганско събиране съобщи партия „Атака", която с декларация призова своите симпатизанти да се разграничат от протеста и да не се включват в него. От партията на Волен Сидеров тогава предупредиха, че разполагат с информация за готвени провокации и нагнетяване на напрежението.

Може би поради тази причина в района на протеста днес полицейското присъствие бе засилено, но очакванията на „Атака" се оказа неоправдани.

Видимо спокойни, събралите се предимно младежи чуха за какво точно ги е поканил организаторът на протеста и посрещнаха думите му с аплодисменти.

„Това не може да се понася повече. Чашата преля с виковете „Българите на сапун" в циганския квартал в Сливен", заяви пред журналисти организатор Ивелин Дюлгеров.

Той обаче настоя, че протестът не е срещу самите цигани или срещу някои от етносите, а е по-скоро срещу депутатите и за това, че позволяват тези престъпления да се случват и дори няма арестувани.

„Ако не ни убиваха с тесли, в момента нямаше да сме тук", заяви Дюлгеров.

Той посочи, че сега от страна на държавата никой не прави нищо и хората в по-малките градове и селата са принудени да се защитават от циганите сами. Именно заради това основното искане на събралите се протестиращи е да се даде правото българинът да притежава по-лесно оръжие, което в рамките на своя имот да може да използва при неотложима самоотбрана.

Желание №2 на недоволните граждани е въвеждането на образователен ценз при гласуване, с който да се отнеме правото на глас на неграмотни хора без основно образование.