Изключително натоварен е трафикът по път Е-79 в областите Благоевград и Кюстендил, съобщава БНР.

След отбивката за Бобошево в посока София се е образувала 4-километрова колона от автомобили. Автомобилите са заели и част от аварийната лента, a полицейски служители отбиват тежкотоварните камиони.

Около километър задръстване има в района на Антените на първокласен път Е-79 в посока София, където пътят става еднопосочен.

Пътна полиция регулира движението и пропускат по-бързо превозните средства.

Близо километър е дълга опашката от автомобили на входа на ГКПП "Кулата". По-рано беше препоръчано на шофьорите да използват и другия граничен пункт в района -Илинден.

Над 3 километра колона се е образувала на околовръстното на град Дупница. Мокри са настилките и на територията и на двете области, което е предпоставка за пътни инциденти.

Около 19 часа се очаква голямо струпване на автомобили на входовете на София, по-рано съобщи за БНР директорът на КАТ "Пътна полиция" в столицата Тенчо Тенев. Той увери, че по възловите кръстовища в столицата има разположени патрули.

"Подстъпите към София, особено откъм автомагистрала "Тракия", осезаемо, в пъти, се увеличи движението на автомобилите, но имаме струпване на автомобили по входното кръстовище. На Горублянско ханче имаме леко натрупване на автомобили към момента. Освободихме центъра на София за движение на автомобили. Успяхме да пренасочим хората, които днес празнуват и на други места, за да могат тези, които пътуват за "Люлин", да минат безпрепятствено през центъра на София", посочи Тенев.

Пред "Фокус" той каза, че около 50 хиляди автомобила са влезли в столицата до момента.

Над 200 000 автомобила се очаква днес да се приберат в София.

По някои от булевардите в София се образуват струпвания по светофарите и в двете посоки - от АМ "Тракия" и АМ "Хемус".

На граничния с Гърция пункт Маказа се е образувала колона от чакащи автомобили, която надхвърля 4 км. Струпването е започнало още по обяд. Една от причините туристите да побързат е развалянето на времето в Гърция. На пункта работят и двете трасета на вход за България. Граничните екипи са подсилени. Времето за преминаване на един автомобил е средно около 2 минути, но се изчаква най-малко половин час. След 16 ч. обстановката се е усложнила още повече.

Матей Матов от АПИ каза, че на магистрала "Тракия" и "Хемус" са отворени 2 ленти в посока София, а до 20 ч. е въведена забрана за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите и първокласните пътища.

Засилен е потокът от хора, пристигащи на централната автогара в София.