1 ноември – ден на народните будители Днес честваме Деня на народните будители, посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

За първи път денят се чества през 1909 година. С указ на цар Борис ІІІ 1 ноември е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.
Честването му се възстановява през 1992 година, когато е обявен и за неприсъствен ден за всички средни и висши училища в страната.

Президентът Георги Първанов връчи националното знаме и присъства на церемонията по неговото издигане в най-старото карловско училище “Васил Левски”, заедно с повече от 950 негови възпитаници и техните преподаватели.

1 ноември е ден, в който трябва да уважим паметта на българските будители, но това е и време, в което трябва да покажем едно ново отношение към националните символи - към българското знаме, химн и герба на републиката - за да възродим, да укрепим и утвърждаваме националното ни самочувствие и дух, подчерта в словото си президентът Първанов.
Той допълни, че в ден като днешния трябва да си припомним думите на Левски: “Аз съм посветил себе си на Отечеството, ще му служа до смърт и ще работя по народната воля” .

1 ноември е един красив повод, за да изразим нашата благодарност към съвременните български будители, към съвременните строители на българската духовност, към всички онези български преподаватели и учени, творци, читалищни и музейни дейци, допълни държавният глава.

Той изрази благодарност към всички доброволци, включили се в кампанията “Да вдигнем знамето в училище”, както и към всички, дарили средства, за да може на днешния Ден на народните будители националният трибагреник да се издигне в българските училища, информира БНР.

освещаване на национални флагове Повече от 2300 национални знамена бяха издигнати днес в училищата в цялата страна. В рамките на кампанията да вдигнем знамето в училище по инициатива на фондация “Щедро сърце” и под патронажа на президента Георги Първанов, специално за днешния ден бяха монтирани над 500 пилона.
От дарителската кампания, която приключи на 19 октомври, бяха събрани близо 48 000 лева.
След призива на президента, с дарения по-късно се включиха и много частни фирми и общини.

Денят се отбелязва днес за четвърта поредна година и от посолството на България в Скопие. С честването на културния салон на посолството ни приключват станалите вече традиционни Есенни дни на българската култура. Тази вечер за първи път в македонската столица ще бъде показан документалният телевизионен филм на Горан Благоев “Островът на цар Самуил”.
Пред поканените гости, интелектуалци и приятели на България ще бъде почетена паметта на 230 културни, обществени и политически дейци, родом от териториите на днешната република Македония, допринесли за културно-историческото развитие на България.

Днес държавният глава ще участва в дискусията по повод учредяването на широко гражданско движение за съхраняване на българското историческо и културно наследство "Българска памет". Форумът ще бъде в зала 8 на НДК.

В Централния военен клуб в София, под патронажа на вицепремиера Пламен Панайотов ще бъде открита национална студентска конференция “Към ЕС с европейско образование”.
Участие в конференцията ще вземат министърът на образованието и науката Игор Дамянов, директорът на Център за управление на човешки ресурси към МОН Людмил Ковачев, ръководителят на сектор Програма “Младеж” към ММС Александър Куманов, както и над 100 студенти от цялата страна.

Министърът на образованието и науката Игор Дамянов ще даде празничен коктейл по случай днешния празник.
На тържеството са поканени всички ученици, станали носители на отличия от национални и международни олимпиади през изминалата година.
На коктейла ще присъстват и децата от Свищов, оцелели в автобусната катастрофа в река Лим. Те ще получат грамоти за проявена гражданска доблест.