В 11.00 часа в храма "Св. Неделя" в София започна празничното богослужение последование за Второ Възкресение. Хора от много поколения присъстват на тържественото богослужение.

В катедралния храм българският патриарх Неофит, заедно с висши духовници, води тържествената служба. Богослужение за Второто възкресение се отслужва днес във всички православни храмове в страната.

На днешния ден в храма се чете на няколко езика Светото Евангелие, което е символ на единството.

Нарича се тържественото богослужение Второ Възкресение, тъй като на днешния ден Исус се явява на учениците си - първо на Мария Магдалена, след това на Лука и Клеопа.

В нощта на Великден Господ Иисус Христос отново изля върху всички нас Своята безгранична любов. Удостои ни и през 2015 година да посрещнем Празника на празниците Възкресение Христово и да изживеем най-истинската и най-голямата радост - пасхалната!

През цялата година до следващия Великден Благодатният огън да озарява и освещава нашите умове и сърца, нашите домове, нашите взаимоотношения и целия ни живот да насочва към Иисус Христос, Който е Светлината на света, честити Българската православна църква светлия празник на всички православни.

"Нека в този скръбен век, в който живеем, бъдем миротворци и родолюбци и носим светлината", призова негово светейшество българският патриарх. Той пожела на всички хора здраве и мир.

И в църквата "Възкресение Христово" във Велико Търново започна богослужението за Второ Възкресение.

"Възкресение Христово" е най-големият православен храм във Велико Търново. Тя бе изграждана повече от 10 години, главно от дарения, и предстои да бъде стенописана.

В този храм служи Второ Възкресение великотърновският митрополит Григорий. Той донесе и Благодатния огън, с частица от който стотиците миряни ще тръгнат към домовете си след празничното богослужение.