Патриарх Неофит е изпратил до президента Росен Плевнелиев съболезнователен адрес по повод кончината на неговия син, съобщават от Светия Синод. В него се казва: „С прискърбие узнахме за неочакваната кончина на обичния Ви син. Тази тъжна вест отекна дълбоко в нашето сърце и Вашата болка стана и наша болка".

Патриархът изтъква, че кончината на дете е тежко изпитание за родителите. Родителските надежди, нежна обич и очаквания са свързани с децата и всяка дума е безсилна да заличи скръбта, когато смъртта внезапно ни ги отнема, заявява още Негово Светейшество.

Патриархът подчертава, че Църквата вярва, че блажени са ония, които Господ е избрал и приел, защото душите им ще бъдат настанени на добро място. Там няма болка, ни печал, нито въздишка, но има живот безкраен.

Усърдно се молим на небесния ни Отец да упокои душата на новопреставления Божий раб Филип в небесните селения! Всемилостивият Господ да утеши Вас и опечалените Ви близки в тези нелеки за семейството Ви дни, като ви дарува сили да превъзмогнете скръбта от тежката загуба. Вечна и блажена да бъде светлата му памет", заявява още в съболезнователния адрес патриархът.

По-рано десетки граждани поставиха цветя, свещички и плюшени мечета на прага на президентството в знак на съпричастие и в памет на 14-годишния син на държавния глава Росен Плевнелиев.

Столичани започнаха да поднасят цветя още късно снощи, за да изразят своите съболезнования към мъката на семейството. На картичка във формата на сърце е написано: Почивай в мир, мило дете!

Вчера от прессекретариата на президентството разпространиха съобщението, че най-големият син на президента Росен Плевнелиев е починал.

Изявлението гласеше: "Днес, 8 август, ни напусна първородният ни син Филип. Той беше добро и слънчево дете - даряваше радост на нас и на всички, които го познаваха. В този изключително труден за семейството момент, съпругата ми, двамата ни синове и аз молим да бъдем оставени на спокойствие в скръбта ни."

По-късно през деня стана ясно по информация на лекари в Трета градска болница, където детето е било прието по спешност, че то е починало от изключително рядко заболяване на аортата, без никакви предварителни признаци и симптоми по време на растежа.