С редица събития на връх Шипка се отбелязват 138 години от Шипченската епопея. Годишнината от боевете на Шипка ще бъде официално отбелязана с възстановка на героичните събития и урок по история на открито. С битката на Шипка през 1877 година се дава началото на свободна България.

Ученици от Националното дружество „Традиция" организират своеобразен музей на открито - в подножието на върха. За пета поредна година музеят на открито показва оръжия, с които е отвоювана българската свобода - саби, ками, пушки. Посетителите на изложението ще имат възможност да разгледат и да държат в ръка повече от 150 експоната.

Националното честване на Шипченската епопея се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев, който ще се включи в отбелязването на годишнината.

Вечерта на площад „Възраждане" в Габрово държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово по случай годишнината от събитията на историческия връх.

Тържествената проверка по повод 138 години от Шипченската епопея е с начало 21.05 часа.

От 10.00 до 22.00 часа проходът Шипка ще е затворен за движение.

В профила си във фейсбук лидерът на БСП Михаил Миков написа, че в тези августовски дни си спомняме с почит и преклонение за едно име славно и безгранично, което олицетворява безсмъртен подвиг на българския народ - Шипка. Той отбелязва, че битката за Шипченския проход е преломен момент в Руско-турската война, дала на България свобода след вековно иго. Миков подчертава, че тя е доказателство за героизма на българите, готови да заплатят с живота си за своята държавност, както и за солидарността на братски народи, оставили костите на своите войници далеч от дома заради справедливата кауза на българската свобода.

Лидерът на социалистите е категоричен, че съхраняването на историческата памет и опазването на историческите паметници на България е основна грижа на държавата ни. По мнението му чрез изграждане на правилно отношение към тях, всяко следващо поколение ще знае, че дължи поклон пред храбростта и саможертвата на своите предци, участниците в Българското опълчение.

По този начин, независимо от настроенията и отношенията в своето съвремие, българите ще запазят дължимото уважение към историята си и на този ден ще си спомнят за подвига всички онези войници, които са пролели  кръв на Шипка за свободна България.

Михаил Миков е убеден, че всеки опит в противоположната посока би бил обречен.