Точно в 12:00 часа днес отбелязваме 138 години от подвига на българския национален герой, революционер, поет и публицист Христо Ботев, отдал живота си за родината на 1 юни 1876 г. при сражение с турците под в. Камарата в Стара планина.

През май 1876 г., след като научава за Априлското въстание, Христо Ботьов Петков започва да набира четници и става техен войвода. От Гюргево се качва с част от четата си на кораба „Радецки” и на 17 май заставя капитана Дагоберт Енглендер да спре на българския бряг.

От Козлодуй четата на Ботев се отправя към Балкана, минавайки през десетина села. Много малко българи се присъединяват към четниците, въпреки предварителните очаквания. Самоотвержените българи водят няколко битки с преследващите ги османски потери, въпреки малобройния си състав.

На 1 юни (20 май стар стил) 1876 година е последният тежък бой, в който привечер, след като сражението е приключило, най-големият ни революционер пада пронизан от куршум.

Днес сирените в цялата страна ще ни припомнят да отдадем всенародна почит към паметта на Христо Ботев и всички наши сънародници, загинали за свободата на отечеството.