Петър Берон Денят на народните будители - 1 ноември ще бъде отбелязан у нас за десети пореден път след възстановяването му от 36-тото Народно събрание през 1992 година.

Празникът започна вчера, когато в зала "Света София" се състоя концерт на колективи от читалищата и средните училища по изкуствата, организиран от Министерството на културата.

По повод Деня на будителите в зала "Средец" е поставена изложба на средните училища по изкуствата. Техниче ученици ще покажат творбите си от приложните и изящните изкуства и фотографията.

Изложба се открива и в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". В нея ще бъде представено изучаването на геологията в българското училище.

Кирил и Методий От 1990 година по инициатива на Съюза на българските учени 1 ноември се чества и като Ден на българските учени.

На тържествено събрание в аулата на СУ "Св. Климент Охридски" Съюзът на учените ще връчи традиционните си награди за постижения на млади учени.

Денят на народните будители ще бъде отбелязан и в Нов български университет /НБУ/. На церемония в аулата на висшето училище ректорът доцент Сергей Игнатов ще връчи дипломите на завършилите с отличие студенти.

От тази година програма "Христо Ботев" на Българското национално радио ще чества 1 ноември и като свой празник.

Програмата основава наградата "Златен будилник" за будителски дух и ярко присъствие в националния ефир.

През миналата година бяха учредени и наградите "Народни будители" от Съюза на свободните писатели в България. Сред носителите на "Народни будители" 2002 са поетесата Юлия Вапцарова и авторът на романа "Зле устроен свят" Драгомир Загорски.

За първи път 1 ноември е честван в Пловдив през 1909 година. През 1923 година цар Борис Трети издава указ, с които обявява празника за общонационален.

Денят на народните будители е бил забранен през 1945 г. до възстановяването му преди десет години.