Националният парк музей „Шипка" е застрашен да остане без охрана в навечерието на 80-годишнината от построяването му. Паркът-музей не бил стратегически обект на МВР, а мярката се налагала с цел икономии, съобщава БиТиВи.

Сега Шипка се пази от осем полицаи, денонощно. Освен монумента на свободата, униформените охраняват парка с площ над 2000 дка, където са разположени още паметници, батареи и землянки на бранителите на прохода, по време на Руско-турската война.

Монтирано е видеонаблюдение, но само то не е достатъчно.

„Нощно време няма как да работят тези камери. Няма как да осигурят постоянно наблюдение на обекта, а няма и кой да следи. Не, задължително е да има охрана тук", категорична е Антоанета Цветкова, която работи като екскурзовод в комплекса.

Живата охрана на Шипка струва около 20 000 лева на месец. Приходите от туристи не покриват тази сума, а пари трябват и за поддръжка.

„От гледна точка на престъпния контингент има достатъчно места, на които би могло да се обърне внимание... Ето, „Бузлуджа" е един показателен пример за вандализъм", коментира директорът на Националния парк-музей „Шипка" Данчо Данчев.