Стотина протестиращи се събраха към 11 часа срещу сградата на Турското посолство в София, за да изразят недоволството си за сваления руски самолет над Сирия.

Митингът се организира от партия "Атака". Към протеста се присъединиха и депутати от парламентарната група.

Протестиращите развяват български трикольори и руското знаме. Те освиркаха сградата на турското посолство, от където тайничко служителите поглеждат към протестиращите.

Атмосферата се допълва от патриотични песни, които огласят района край дипломатическата мисия. Непосредствено пред сградата има четири коли на жандарменията и няколко полицейски патрулки. Засилени са мерките за сигурност със служители на реда.

Протестиращите са издигнали и червен плакат с бял надпис: "Окупаторите САЩ и НАТО - вън от България".

С възгласи: "Волен! Волен!" протестиращите посрещнаха лидера на партия "Атака" Волен Сидеров, който се качи на импровизирана сцена. Той се възмути от варварския агресивен акт на Турция, която свали руския самолет, а се борела срещу тероризма.

По този повод той изтъкна, че са внесли декларация в народното събрание, която, обаче "нямало да мине, защото парламентът е пълен с национални предатели". Атакист номер 1 не пропусна да засегне и темата за неговия арест и този на депутата Десислав Чуколов.

"125 човека гласуваха, за да бъдем задържани, за да няма кой да организира днешния митинг", каза той. По думите му, Турция е враждебна и агресивна спрямо България. Той е настоявал турската страна да плати обезщетение за заграбените имоти на тракийските българи. В същото време думите му бяха прекъснати от възгласи: "Мафия!", "Убийци!" по адрес на турското посолство. Митингуващите направиха и неприличен жест, показвайки среден пръст.

Сидеров подчерта в речта си, че българското правителство в днешния си състав и в кабинета "Борисов 1" отишло да се прегръща и целува с Ахмет Давутоглу. Според Сидеров, правораздавателната система и полицията се превърнали в репресивни за българските патриоти.

Управниците, според него, са смешни, тъй като нямат смелост да излязат и да кажат: "Ние не изпълняваме чужди нареждания!". Протестът поиска и оставката на правителството, начело с премиера Борисов. Недоволните през цялото време освиркваха турското посолство.

Сред тях можеше да се видят такива, които са издигнали портрети на Путин. Сидеров е категоричен, че е илюзия да се смята, че Турция може да бъде партньор на България в НАТО. Според него, тя гледала на страната ни като на: "Златна земя".

"Надяваме се да вразумим българското общество и да опонираме на продажната евроатлантическа клика", заяви пред News.bg един от протестиращите. Той посочи статистика на гръцките ВВС, според която турските ВВС само за 6 месеца имат над 100 навлизания въздушното пространство на Гърция. По същата логика трябвало и турските самолети да бъдат сваляни, според него.

Друг протестиращ заяви, че Турция има вземане-даване с "Ислямска държава". "За това протестираме срещу турците, които незаконно свалиха руския самолет", допълни той. Протестиращите издигнаха плакати: "Турция - съюзник на "Ислямска държава".

От сградата пред Турското посолство протестиращите се отправиха към Руското посолство в София, където ще оставят цветя в знак на почит към загиналите двама руски пилоти над Сирия.