Православният свят почита паметта на своите мъртви в съботния ден преди Петдесятница.

Денят е известен още и като Черешова Задушница.
Във връзка с традицията на този ден да се посещават гробищата, от общинска фирма „Егида-София” ще осигурят допълнително охранители и автопатрули, които ще се грижат за спокойствието и сигурността на гражданите, дошли да почетат паметта на близките си.

За опазването на реда в гробищните паркове в столицата е създадена организация, в която са включени 80 охранители и целия ръководен състав по райони, с цел недопускане на нарушения.
Допълнително са ангажирани осем автопатрула, които ще съдействат на пешите патрули.

Мерките за сигурност са съгласувана с ръководството на ОП „Гробищни паркове” и органите на полицията. По-сериозни действия са предвидени в по-големите гробищни паркове, където се очаква повишено струпване на хора.

Засилена ще е бдителността за опазване на зелените площи, поради очакваната голяма посещаемост и опасността от замърсяване и отъпкване на градинките и гробните места.

Фирмата охранява общо девет гробищни парка, а именно „Орландовци”, „Малашевци”, „Бакърена фабрика”, „Горна Баня”, „Бояна”, „Княжево”, „Симеоново”, „Драгалевци” и „Дървеница”. „Егида-София” припомня, че както всеки път на църковни празници се ограничава влизането на автомобили на територията на гробищните паркове, без специално разрешение за това.

До 16.00 часа в столицата ще се движат допълнителни мотриси по трамвайните линии 1, 2, 3 и 7. Освен това с разписание като в делнични дни ще се движат автобуси с номера 83, 108, 18, 79, 86А, 90А.