Учение за повишаване на отбранителния капацитет и оперативно-бойната подготовка е планирано да се проведе през месец септември в София, съобщиха от пресцентъра на МВР. То ще бъде проведено в партньорство със службите от НАТО и ЕС, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Целта е да се повишат уменията за управление на рискове и заплахи от терористични действия. Подобно учение е проведено и през миналата година с участието на служители на министерствата на вътрешните работи и на отбраната, в сътрудничество с американските партньори, поясни Лазаров.

В Главна дирекция "Криминална полиция" вече има създаден нов отдел, който ще работи по рискове и заплахи в сферата на транспортните връзки, стана ясно още от думите на Лазаров.

Главният секретар на МВР присъства на възпоменателна церемония по повод втората годишнина от терористичния атентат в Сарафово.

Направихме изводи на основата на задълбочени анализи, предприети са всички мерки за недопускане на подобен терористичен акт, коментира Лазаров, но подчерта, че рискът от тероризъм винаги остава .
Заместник-министърът на вътрешните работи в оставка Пламен Ангелов от своя страна определи реакциите след случая в Сарафово като тест за взаимодействие между българските институции и чуждестранните ни партньори.

На церемонията присъстваха още посланикът на Израел Н.Пр.Шаул Камиса Рас, почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов, заместник-кметът на Бургас, директорът на ОДМВР-Бургас, началникът на ГКПП Аерогара Бургас, представители на БЧК, МБАЛ Бургас, равини от България и Израел.