"Преходът в България се забави, защото не беше разкрита цялата истина за времето преди 1989 година". Тази теза представи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на конференция "Комунистическите тайни служби - митове и реалности".

За седма година Комисията по досиетата у нас организира разговор именно за комунистическия режим у нас и запазените документи от тогава. Силовият министър призна по време на участието си в конференцията, че преходът в България не е сред добрите примери в Европа.

"Причината е, че политическите реформи не вървяха с темповете на икономическите реформи", обясни Бъчварова. Според нея обаче други причина за забавянето на промяната у нас и резултатите от нея е скритата донякъде истина за комунистическия режим в България.

"Забравяме понякога този кошмар на спекулация на информация, в който живяхме", изтъкна вътрешният министър.

В унисон с темата на дискусията Бъчварова напомни, че трябва да се разделят митовете от реалностите, обществото да е наясно къде минава чертата между тях, за да може да бъдат изградени едни модерни служби за сигурност. "Не трябва да допуснем сянката от предишните години да се пренася и днес", отсече вицепремиерът. Като силов министър тя увери, че архивът на МВР е почти изцяло предаден на Комисията по досиетата.

"Политиката на откритост е най-добрият регулатор на демокрацията в една държава", заключи вицепремиерът Бъчварова.