Сигнал за поставено взривно устройство на паркинга на Терминал 1 на летище София, е подаден около 12:50 часа. Екипи на ДОТИ и на СОБТ проверяват на място, а първоначално съмненията се засилили, след като служебно куче реагирало положително за взривно устройство.

Час след проверката служител на летището съобщи, че е намерен експлозив. От МВР обаче към 15:00 не потвърдиха, че е открито взривно устройство.

От СДВР заявиха пред News.bg, че има сигнал за поставено взривно устройство и спецекипи са в процедура на проверка. Те не се наеха да кажат дали става въпрос за микробус или друг обект, маскирал устройството.

Малко по-късно стана ясно, че съмнителният обект е именно бус с белгийска регистрация. Той бе изтеглен в платения паркинг до терминала, където специализираните органи - ДОТИ, СОБТ и гранични полицаи, сапочнаха огледи, съобщиха от МВР.

Полицаи с помощта на робот, огледаха микробуса, пълен с багаж, който тази сутрин е паркиран на платения паркинг до Терминал 1 на аерогара София в 1 часа през нощта от чужд гражданин, който е излетял.

От пресцентъра на аерогарата потвърдиха за проверката. Първоначално графикът на летището не бе засегнат, но по-късно всички полети бяха пренасочени към Терминал 2.

Борисов обяви за "банда некадърници" служителите на летище София

Борисов обяви за "банда некадърници" служителите на летище София

Бившият главен секретар смята, че действията им били безотговорни

Няколко часа след подадения сигнал поредица от контролирани взривове и втора проверка от куче показа, че в буса експлозиви няма. Той остава на място - с разбити задни врати и разхвърлян от проверката багаж.

Това е поредният сигнал за изоставен багаж в столицата - преди дни на няколко пъти полицията отцепи района на Лъвов мост заради сигнали за оставени куфари. Преди месеци показна акция бе направена близо до НДК заради оставен багаж.

преди 8 години в 06:23 ч.

Експертът от "Връзки с общестеността" на летище София Даниела Велева ще бъде освободена. Решението е взето заради информацията, която тя даде пред медиите за открито взривно устройство на Терминал 1 и която по-късно беше опровергана. 

 

преди 8 години в 18:53 ч.

От 01:30 часа на 2 декември летище София ще оперира нормално и всички полети ще се изпълняват по разписание от Терминал 1 и Терминал 2

Последно обновление в 19:01 ч. на 01.12

преди 8 години в 18:26 ч.

Пътниците от терминал 1 бяха транспортирани до терминал 2, който пое полетите им

Снимка 211034

Източник: БГНЕС

преди 8 години в 17:33 ч.

МВР обяви окончателно - няма никакво взривно устройство в буса

Последно обновление в 17:57 ч. на 01.12

преди 8 години в 16:28 ч.

Поредица от контролирани взривове и втори оглед с куче показа, че експлозиви в буса няма

Последно обновление в 16:35 ч. на 01.12

преди 8 години в 16:10 ч.

До полунощ всички полети ще се изпълняват от терминал 2, следете сайта ни, съветват от летище София

преди 8 години в 16:06 ч.

Второ куче проверява багажа в съмнителния микробус с белгийска регистрация. Автомобилът е паркиран в 1 часа тази нощ от чужд гражданин, от летял от Терминала.

преди 8 години в 16:01 ч.

Автобусите от линия 84 временно не обслужват терминал 1. Движат се по скъсен маршрут до терминал 2, съобщават от Столична община

преди 8 години в 15:45 ч.

Полетите са пренасочени от терминал 1 към терминал 2

Последно обновление в 15:51 ч. на 01.12

преди 8 години в 15:20 ч.

Спецекипите с робот проверяват багажа на микробуса

преди 8 години в 15:04 ч.

Към 15 часа в буса - с белгийска регистрация, взривно устройство не е открито, обяви МВР

преди 8 години в 15:02 ч.

МВР не опровергава информациите, че в буса е открито взривно устройство. Реакцията на специалното куче, доведено от органите на реда обаче не били 100 % сигурност, че то е надушило взрив