Чрез своя антикризисен план, като гарантира финансовата стабилност на държавата, на публичните финанси и на банковата система, правителството си поставя за цел да подпомогне бизнеса, да защити доходите на хората и да подкрепи пазара на труда.

Това заяви министър-председателят Сергей Станишев пред журналисти в хасковското предприятие за производство на машини, съоръжения и технологични линии за хранително вкусовата промишленост „ПИМ" ООД.

Фирмата е оборудвала над 300 предприятия в страната, а 75% от продукцията се реализира на външния пазар. В дружеството работят 287 човека, а всяка година поне една четвърт от продукцията му се обновява, съобщиха от пресцентъра на МС.

Премиерът посочи, че световната финансова и икономическа криза прави годината по-трудна и това е причината кабинетът да предприеме някои непопулярни мерки за съкращаване на разходите.
Целта е да се икономиса достатъчен ресурс, чрез който държавата, посредством инфраструктурната си програма, да създава нови работни места и да изпълнява своите социални ангажименти при значително по-тежки условия.

Сергей Станишев отново изтъкна, че кризата в България е привнесена и тя е криза на пазарите, с която първи се сблъскаха експортно ориентирани предприятия като „ПИМ" ООД.
Трудно можем да избегнем това, тъй като навсякъде в Европа икономиката е отслабена. Затова, освен гъвкавата фирмена политика,  държавата също предлага помощ в тази насока - чрез Българската банка за развитие, която работи във взаимодействие с Агенцията за експортно кредитиране.

Пред журналисти министър-председателят потвърди, че правителството е обсъждало въпроса за увеличението на минималната работна заплата. По думите му това е стремеж, характерен за политиките на повечето страни-членки на Европейския съюз.

Програмата на премиера Станишев продължава с посещение в Димитровград, където той даде старт на проекта за реконструкция на водопроводната мрежа на града. Проектът включва изграждането на водопровод от ПС „Черногорово" до напорните водоеми, намиращи се на десния бряг на р. Марица.

Финансирането на проекта се извършва изцяло със средства от Републиканския бюджет и е на стойност 1 470 322 лв.