"Колкото по-малко политика има в религията, толкова по-голямо зачитане ще има между исляма и християнството". Това каза пред БНР отец Боян Саръев, според когото много от коментиращите проблема с религията и тероризма не познават добре религията.

"Конфликтът се представя като религиозен, за да се докосне най-тънката струна на човешката душа, човек да реагира емоционално, а не разумно и по-лесно да се разпалват конфликтите", смята възродителят на Родопите.

"На пръв поглед нещата изглеждат поставени на религиозна основа, на основата на враждата между двете световни култури – християнство и ислям, но всеки нормален човек знае, че в основата на тези конфликти стоят икономически световни интереси и стремежи. Тези, които убиват, не са религиозни хора".

"Вярващите хора уважават взаимно религиозните си чувства. Не говорим за това коя религия е богооткровена и коя не", уточни отец Боян Саръев. По думите му, религиозният човек знае колко е съкровено религиозното преживяване и чувство и затова уважава човека, който е от друго вероизповедание.

От позицията на човек, загубил близък във война (племенникът му Николай загина в атентата срещу българската база в Кербала - бел.ред.), светът изглежда безумен и безразсъден, непредсказуем и тревожен, сподели още отец Саръев:

"Това са процеси, които не вещаят нищо добро и най-малко могат да бъдат овладени от сили, които всъщност ги създават, разгарят и подклаждат. Тези процеси започват самостоятелен главоломен ход и излизат от човешкия контрол.

Родопите са граница между тези две култури и цивилизации – християнството и исляма и е естествено там, където се докосват тези граници, понякога да прескачат искри. Тези религиозни граници в Родопите не са от днес и от вчера. Хората са живели помежду си векове наред, познават се и се уважават. Друг е въпросът ако някой се опита да привнесе конфликт отвън. Тези, които имат интерес, могат да го направят", каза Боян Саръев.