АБВ затваря в приюти всички кучета. Това предвиждат промените на партията между първо и второ четене в Закона за ветеринарно медицинската дейност.

Според депутата от АБВ професор Иван Станков не се води профилактика на бездомните кучета, а те са навсякъде. Ще настояваме за приюти и поне да ги ограничим до минимум, подчерта той.

Предложенията на АБВ предвиждат над 300 лева глоба за бездомно куче. Строги санкции се предвиждат и за стопанин, чието куче е без каишка, както и за такъв, който изхвърля домашното си куче.

Трябва да се контролира разхождането на кучета в училищните дворове, иска още професор Станков. В някои страни са приели евтаназия за злорадите и болните животни, природозащитниците реагират силно на това, но в закона е записано, че ако има такива животни, които са опасност, те да се умъртвяват, обясни той.

За останалите  трябвало да се осигуряват приюти. Ще има и сериозни санкции за кметовете, които допускат безстопанствени кучета. "В България хората многократно са оперирани от ехинококови кисти. На първо място в Европа сме по заболяване от ехинококоза", притеснен е той.

Други предложения се отнасят до отпадане на задължителния пастир при стадата в малки населени места. "Законът за ветеринарното дело предлага всяко стадо да има пастир.

Няма такъв феномен в света и цивилизованите държави в Европа. Там винаги животните се отглеждат безпастирно в оградени участъци и това са най-новите тенденции", аргументира се Станков. Той предлага за селските, малките стада, да има пастир, но където може да се организира парцелна паша, да бъде безпастирно.