Софийски градски съд осъди на 20 години затвор австралиеца Джок Полфрийман.

Той е признат за виновен за убийството на Андрей Монов през нощта на 28 декември 2007 г. на столичния площад "Света Неделя" и в опит за убийство на Антоан Захариев.

Според психиатричната експертиза австралиецът напълно е осъзнавал действията си, когато е намушкал с нож 20-годишния Андрей.

Освен 20-годишната присъда, Полфрийман ще трябва да плати и 400 хил. лв. кръвнинана родителите на жертвата. С 50 хил. лв. ще обезщети и друг пострадал при инцидента - Антоан Захариев. Джок Полфриймън ще трябва да плати и разноските по делото.

Присъдата на съда може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийски Апелативен съд.

Много сме разочаровани от резултатите. Това сподели бащата на Джок Полфриймън.

Нямам представа как прокурорите защитиха тезата си с тези доказателства, допълни Полфриймън-старши. За мен това не е правосъдие, категоричен е бащата. Според него правата на сина му са накърнени.

Джок има право на справедлив процес, категоричен е той. Бащата на австралиеца припомни, че двама свидетели са заявили, че младежи са пребивали ром и австралийците са се притекли на помощ.

Инцидентът, според бащата на Джок Полфриймън, е бил предизвикан.

Нямаме усещането, че днес бе упражнено добро правосъдие, допълни още той.

Оттук нататък семейството Полфрийймън ще разгледа всички опции как да продължат нататък. Ще се консултират и с адвокатите си за възможностите Джок да излежи присъдата си в Австралия.

Семейството му е притеснено и от условията в българските затвори. Повечето неща ние трябваше да ги осигурим, трябваше да го снабдим с дрехи, тоалетни принадлежности, както и пресни плодове и зеленчуци, посочи още бащата на Джок Полфриймън.