„Без тютюнев див" призоваха и днес привърженици на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Денят за този призив обаче не е избран случайно, тъй като 21 ноември е обявен за световен ден против тютюнопушенето.

Председателят на коалиция „За живот без тютюнев дим" д-р Гергана Гешанова разказа историята за днешния ден, а именно, че инициативата е тръгнала от края на миналия век в един малък град на Америка, където липсват пари за образование за децата и всички жители решават един ден да не пушат и да съберат парите, които дават за цигари.
Събраните пари отиват за учение на децата, а от тогава става традиция всеки трети четвъртък на месец ноември да бъде предназначен като ден за борба с дима.

В подлеза на Софийски университет „Св. Климент Охридски" всички минаващи получиха стикери, изобразяващи задраскана цигара, а спиращите се научаваха и разказа за днешния специален ден.

Стана ясно още, че според проучване 57 на сто от попитаните българи одобряват пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. На 27% обаче им липсва пушенето, а 17 на сто не могат да преценят дали искат да има, или не цигарен дим в родните заведения.

Проучването сред 1056 българи разкрива още, че пушачите са 35%, а 65 от участниците в анкетата не приемат цигарения дим като удоволствие.