Бруталната намеса на администрацията в медицината стигна до степен, че заплашва самата медицина в страната ни. За това алармираха видни български лекари на пресконференция в БТА.

Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обяви, че административната уредба пречи на лекарите да вършат качествено работата си, като реално вече ги глобява за това, че се грижат за пациентите си.

Ако искаш да не те глобяват, трябва да спреш да работиш, възмути се той. По думите му в нормативната база са записани редица неадекватни изисквания, които затрудняват лечението на хората.

Той разказа за абсурдни случаи, при които пациенти с диабет са на път да ослепеят, защото наредбите задължават предписването само на скъпи лекарства от по 3000 лева, които хората не могат да си позволят. Лекари пък са глобявани за това, че предписват на пациентите си онколекарства, без това да им е тясна специализация.

Забраняваме на лекарите да предписват лекарства. Защо учим всички лекарства и заболявания, давайте да знаем само тези, които ще ги работим, недоволства Кацаров.

Хора остават слепи, хора умират заради тая намеса, тя блокира самото оказване на медицинска помощ. Потърпевши са хората и заради тях заставаме тук, аргументира медикът позицията си.

Българските лекари правим всичко, за да защитим правата на пациентите. Чакаме отговора на държавата, хвърлиха ръкавицата медиците.

Според лекарите и фармацевтичната индустрия се намесва в системата. Медицината вече не е изкуство, а търговия за това кое лекарство е официално лицензирано от дадена компания или не, констатират медиците.

По техни наблюдения се лицензират тенденциозно по-скъпи лекарства. Не можем да използваме евтини лекарства, а скъпи, така се нарушава правото на всеки по Конституция за право на достъп до ефективно лечение, сигнализират експертите.