Организирана престъпна група, занимавала се с изнудване, разкриха служители на ГДБОП. В ареста са задържани лидерът и четиримата членове на групата, съобщават от пресцентъра на МВР.

Разследването започнало след като жител на Перник се обърнал за помощ към ГДБОП. Той обяснил, че след като забавил плащанията си по заем, който взел преди време от 30-годишен мъж с месечна лихва в размер на 20%, над него започнал психически и физически тормоз.

„Наказателната мярка" стигнала дотам, че бил отведен насила в безлюдна местност край Перник, където приближени на лихваря го накарали да свали дрехите и обувките си.

В хода на операцията са установени членовете на организирана престъпна група, които се занимавали с отвличане, принуда, унищожаване и противозаконно отнемане на имущество, незаконна финансова дейност.

Групата работела в строга йерархична схема на територията на София, Перник и Кюстендил. Неин организатор бил 30-годишният С.С., пребиваващ в столицата без адресна регистрация, криминално проявен и регистриран за притежание и разпространение на наркотици.

Като негови „сътрудници" били установени четирима: С.Т. /28 г./ от Перник, който няма криминални прояви и съдебни регистрации и има разрешително за носене и употреба на оръжие; съгражданинът му К.С. /29 г./, С.С. /34 г./- криминално проявен и регистриран за престъпление по чл. 216, ал. 1 от НК, и Й.М. /44 г./ от София, криминално проявен, регистриран за противозаконно отнемане на моторно превозно средство.

Антимафиотите изяснили, че групата се занимавала и с противозаконно отнемане на МПС и укриване на части и вещи от автомобили. За целта те транспортирали колите до складови помещения или гаражи на жилищни домове на територията на Перник и Кюстендил, където ги нарязвали и разглобявали.
После скъпоструващите части били продавани чрез постоянни обяви в интернет сайтове, а други били пласирани от единия от групата, който бил собственик на магазин за авточасти в София.

Спецслужителите атакували адреси, ползвани от петимата, от които са иззети множество документи, свързани с отдаване на парични суми на различни лица, записи на заповеди, договори за заем, ксерокопия на лични документи.

Открити са 2 фалшиви банкноти с номинал от 100 долара, голям брой мобилни телефони и сим карти, бордови компютър за лек автомобил, луксозна тонколона от „Мерцедес", част от купе на лек автомобил „БМВ", различни части на „БМВ" и „Ауди", регистрационни табели, някои от които били подадени за издирване. Попаднали и на лек автомобил „Фолксваген Пасат", укрит в гаражно помещение и обявен за противозаконно отнет на 22 септември. Намерени са и малки количества марихуана, медицинска везна и кутия с бойни патрони.

Петимата членове на организираната престъпна група са задържани в рамките на 24 часа, повдигнато им е обвинение за извършени престъпления по чл.252, вр. чл.213а, чл.216 и чл.321 от НК. Продължават разпитите на свидетели и документирането на цялостната престъпна дейност на задържаните.