74 % от завършилите днес студенти по медицина на Медицинския университет в София искат да продължат развитието си в чужбина. Това показват резултатите от анкета на Медицинския факултет, цитирани от БНР. Допитването е проведено сред 263-мата млади медици, които днес са получили дипломите си и са положили Хипократовата клетва.

189 български и 74 чуждестранни студенти на Медицинския университет в София от днес са първокласни лекари. Голяма част от тях обаче планират да специализират в чужбина и да напуснат страната ни до края на годината. Като основна причина за избора си младите медици са посочили липсата на възможности за продължаващо обучение и развитие, несигурността в системата, липсата на достатъчно качествени условия на труд у нас.

През миналата година Българският лекарски съюз е издал 436 свидетелства за добра практика на медици, които заминават да работят в чужбина.

Ректорът на Медицинския университет проф. Ваньо Митев коментира, че близо 80 % от младите лекари избират реализацията навън. Според него водещият фактор за това е десетократно по-високото заплащане и възможността за кариерно развитие. Митев посочи, че младите медици могат да имат възможност за развитие и в Медицинския университет и една част от тях ще останат като асистенти. Извън университета нещата са много трудни, споделя той. Проф. Ваньо Митев обясни, че стартовото заплащане е изключително ниско. Освен това има и тотална липса на перспектива за развитие.

По думите му, реформата, която министър Петър Москов иска да прави, е жизнено важна. Проф. Митев подчерта още, че средствата, които се отпускат за здравеопазване, са три пъти по-малко отколкото в останалите държави.