Обвинителният акт срещу Николай Маринов и Продан Маринов, които през лятото на 2014 г. опитаха да изтеглят с измама джакпота от играта "6 от 49", вече е внесен в съда от Софийска градска прокуратура.

Припомняме, тегленето на тираж номер 51 на тотото „6 от 49" на 26 юни миналата година доведе до печалба от участник в тиража, а джакпотът беше на стойност над 5 млн. лв.

Двамата братовчеди на 26.06.2014 г. са манипулирали чрез компютъра на Николай Маринов във Варна информационната система на Българския спортен тотализатор. Според обвинението Николай Маринов е променил номерата на печелившия фиш и вместо него в базата данни въвел номерата на закупен от братовчед му фиш.

Чрез манипулацията в базата данни на тотализатора, извършена от Николай и Продан обаче, като печеливш вече фигурирал номерът на техния фиш, а не истинският.

Няколко дни по-късно Продан Маринов отишъл в централата на БСТ в София и подал молба да му се изплати натрупания джакпот от над 5 млн. лв. Маринов твърдял, че е спечелил голямата сума. Към молбата си обаче приложил само част от квитанцията на притежавания от него фиш, върху която фигурирал неговият номер, въведен като печеливш в системата на БСТ.

Отговорните за изплащането на сумата служители на държавния тотализатор се усъмнили, именно защото Маринов дал само част от фиша, но не и комбинацията от печеливши числа.

Проверка установява, пробив в компютърната система на БТС и промяната на номера на спечелилия билет.

След проверката двамата са задържани.

На двамата са повдигнати обвинения за извършен опит за измама в големи размери - престъпление по чл. 210 ал. 1 т. 5, вр. чл. 209 ал. 1 пр. 1 вр. чл. 20 ал.1 вр. чл. 18 от НК. Николай Проданов е обвинен и за извършено компютърно престъпление по чл. 319 б ал. 3 вр. ал. 1 от НК.