След продължително съдебно преследване, соченият за кокаинов крал Евелин Банев - Брендо може и да излезе чист от родното правораздаване, пише в. „Труд".

Софийската градска прокуратура съобщи, че е прекратила разследването срещу него и бившата му съпруга Моника Добринова за пране на пари, като разследването се водело срещу други, неизвестни лица.

Следствените действия срещу Брендо датират още от 2009 г., когато срещу него стартира друго дело за пране на 21 милиона лева от трафик на дрога. Първоначално той получи 7,5 години зад решетките, а после бе напълно оправдан на втора инстанция. В момента процесът е в ръцете на Върховния касационен съд.

Въпреки че може да се окаже, че прокуратурата у нас няма доказателства за престъпна дейност срещу Брендо и роднините му, които също са на подсъдимата скамейка с него, той вече е осъден на 20 години затвор за наркотрафик в Италия. Присъдата все още не е влязла в сила, но на първа инстанция той е признат за виновен, че в периода 2006-2008 г. е финансирал кораби и екипажи, които доставили 6 тона кокаин от Южна Америка до Милано, както и край испански и португалски брегове и в открито море. Според местната полиция по тези канали Банев и съучастниците му прекарвали по 40 тона кокаин годишно.

Властите в Румъния също го търсят за наркотрафик, а неотдавна стана ясно, че срещу Брендо се води и разследване за бизнес с дрога в Швейцария.