На Евелин Банев-Брендо е повдигнато обвинение за трафик на около 10 тона кокаин от Южна Америка за Европа и има привличане на обвинение за пране на пари и блокиране на сметки за милиони евро на територията на Швейцария. Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Брендо е обявен за международно издирване от Швейцария. Снощи стана ясно, че той е задържан в Созопол. Към момента наложената му мярка е задържане за 24 часа.

Вътрешният министър отправи въпроса към всички политически лидери, които са управлявали страната в последните 20 години, как така през 1993 г., 1994г., 1995 г. е било допуснато тези емблематични фигури да не бъдат задържани и да не се прави нищо.

Цветанов каза още, че от изземванията при задържанията на Брендо вчера може да се потвърди това, което преди години се е говорило, а именно - че в България мафията си е имала държава.

Вътрешният министър беше категоричен, че това, което прави българското правителство, ще бъде продължено без колебание спрямо представителите на тежката организирана престъпност, които са генерирали огромен финансов ресурс и прането на пари от престъпната си дейност са инвестирали и в България.

Задържането на Брендо стана в посока Бургас-Созопол и по-специално в неговата хубава туристическа инвестиция, която направи в България на къмпинг Оазис, каза още Цветанов.

В отговор на журналистически въпрос дали ще има още арести по аферата Брендо, Цветанов отговори: Говорим конкретно за един случай, по който разследването вече е приключило и съдебния процес, който тече в България вече доста дълго време. Вътрешният министър изрази надежда на последните заседания, които предстоят, да бъдат създадени условия лицето да не се укрива.

За първи път Брендо беше задържан на 17 април 2007 г.

Срещу него има повдигнато обвинение за организиране на престъпна група заедно с бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева - съпруга на разстреляния Константин Дишлиев и брат му Симо Карайчев.

По-късно през деня от  Софийска градска прокуратура съобщиха, че са внесли в Софийски градски съд искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража" по отношение на Брендо.

Искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение е продиктувано от официално постъпилите в прокуратурата материали от МВР, обосноваващи намерението на Банев да напусне страната като по този начин се укрие и осуети нормалния ход на воденото срещу него наказателно производство.

Прокуратурата не разполага с данни за извършени нови престъпления от Евелин Банев. От там допълват, че ако в рамките на проведената от МВР акция са събрани материали в тази посока, прокуратурата ще предприеме съответните действия, след като те бъдат докладвани.