Холандски експерти по миграционно право и регулиране на миграционни процеси представиха правната рамка и добрите практики при изпълнение на проекти за доброволно връщане в страните им на произход на граждани на държави извън ЕС, незаконно влезли или незаконно пребиваващи на територията на Република България.

Семинарът беше открит от посланика на Кралство Холандия в България Том Ван Оорсхот, ръководителя на мисията на Международна организация по миграция - София Радослав Стаменков и директора на Главна дирекция „Миграция" на МВР Драгомир Петров.

Лекции изнесоха експерти на Международна организация по миграция - Хага, Международна организация по миграция - София и Министерство на правосъдието и сигурността на Кралство Холандия, съобщават организаторите.

Съществено място бе отделено на мониторинга на дейностите по доброволно връщане на граждани на трети страни. На базата на споделения опит ще се разработят конкретни препоръки за повишаване ефективността на институциите, ангажирани в регулирането на миграционните процеси.

С оглед на променената миграционна обстановка в България за периода 2013 г. - 2014 г., мисията на Международна организация по миграция в София предприема стъпки за повишаване на компетентността на държавните институции в сферата на доброволното връщане на лица от трети страни без валидни документи за пребиваване на територията България в страните им на произход.

Семинарът се осъществи съгласно проект „Повишаване ефективността на процесите и подкрепа по време на изпълнение на процедурите по връщане на граждани на трети страни, както и зачитането на човешките права в Република България", финансиран от правителството на Нидерландия и изпълняван от мисията на Международната организация по миграция в България, в сътрудничество с дирекция „Миграция", Главна дирекция „Гранична полиция" - МВР, Българския хелзинкски комитет, омбудсмана на България.