Софийският апелативен съд (САС) потвърди изцяло присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд (СГС) от 29 май 2014 г. по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за 6 пъти отказ за прилагане на СРС срещу бившия шеф на ГДБОП за Велико Търново Орлин Тодоров.

С присъдата на СГС Цветанов бе признат за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу 3 лица и получи 4 години лишаване от свобода при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години, завяват от съда.

САС намира присъдата на СГС за правилна и законосъобразна и я потвърждава изцяло.

Решението на САС подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

В пространните мотиви на съда се казва, че всяко едно неизпълнение на служебни задължения рефлектира изключително негативно върху управлението на административната система на МВР, на взаимодействието със съдебната власт, която се явява независима и не подконтролна на полицейските служби и на министъра на вътрешните работи лично, подкопава доверието на обществото и ерозира устоите на държавността.

Поради това и конкретно извършеното деяние се отличава с изключително висока степен на обществена опасност, деецът (Цв. Цветанов, б.р.) е проявил едно изключително грубо незачитане на разделението на властите, на неспособност да изпълни законовите си задължения, довело до осуетяване на наказателно преследване по отношение на полицейски служител и свързани с него две лица, посочват апелативните съдии в мотивите си.

Обществена опасност всъщност прозира и в цялостното поведение на дееца, който от една страна е осуетил наказателно преследване срещу този полицейски служител, а от друга, впоследствие е промотирал, санкционирал неговото служебно израстване - независимо от твърдението, че почти не го е познавал.

Тук, определя съдът, той е нарушил основни принципи на кариерното израстване, на етичните и морални правила при оценка на кандидатите за повишение в държавната служба и макар това да не е от значение при налагане на наказание, не може да не бъде отбелязано при оценката на личността на дееца, относителността на добрите му характеристични данни се проявява непрекъснато във всеки един аспект на делото.

Според състава на съда обвиняемият е проявил поведение, което е във висша степен нетърпимо и което показва, че степента на обществена опасност на подсъдимия е твърде висока, като се е оказал не на висотата на заемания пост и на законовите изисквания, неумеещ и неготов за законопослушание.

Деецът е проявил престъпна упоритост с пълното съзнание за последиците от своето поведение, демонстрирайки всесилност и всепозволеност, прекрачвайки границите на закона и на морала, в крещящо противоречие със собствените, установени от закона задължения. Тази демонстрация прави дееца особено общественоопасен, тъй като вместо да бъде слуга на народа при изпълнение на упражняваната и предоставена от обществото представителна власт, той си присвоява чужди компетенции и еднолично потъпква закона. Обществената опасност е също висока - за разлика от публичните изявления, тук деецът е действал скрито от обществото с висока степен на засягане на законоустановения порядък, се посочва още в мотивите на съда.

Припомняме, при произнасянето на СГС през май миналата година силно впечатление направи, че присъдата беше много по-тежка от тази, която прокуратурата поиска. Държавното обвинение поиска тригодишна условна присъда за бившия вътрешен министър. Освен условната присъда прокурорите поискаха и налагане на 3-годишна забрана за заемане на ръководни обществени постове.

Съдът го призна за виновен в това, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "Не!!!" на шест искания за СРС-та.

Срещу Цветанов има общо три дела в съда. Две от тях стигнаха до втора съдебна инстанция. По делото, по което бившият вътрешен министър е подсъдим за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров, Цветанов бе оправдан на първа инстанция.

Третото дело няма да стигне до втора инстанция - то е във връзка с мобилното подслушване в МВР. По него прокуратурата се отказа да проддържа обвиненията, които повдигна по делото и съдът го оправда. По него бившият вътрешен министър беше подсъдим с тримата бивши директори на СДОТО, след като на 3 февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу него и срещу бившите директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. И тримата също бяха оправдани.