Списъкът със санаториуми за рехабилитация на хората с увреждания няма да се променя. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, цитиран от БНР. Кръгът от лечебни бази, в които хората с увреждания, могат да провеждат рехабилитация, е уточнен с промяна в наредба на социалното министерство миналата година.

Стеснява се кръгът от центрове и лечебни бази, в които децата с диабет могат да провежда рехабилитация. Социалните служби не дават средства за рехабилитация на пациентите, които не отговарят на новите изисквания. От Националната асоциация на младите хора с диабет са категорични, че децата се нуждаят и от социална рехабилитация. В посочените от здравното министерство места обаче се провеждала само физикална такава, жалват се от асоциацията.

От своя страна пък от Министерството на здравеопазването са категорични, че списъкът от санаториуми отговаря на стандартите на рехабилитационната медицина. Той бил съобразен с нуждите на всички хора с увреждания и затова нямало да се променя.

Миналата година близо 6300 души са получили месечна добавка за социална интеграция за балнеолечение в размер на близо 1 700 000 лева. Добавката е получена от 486 деца с увреждания, посочи Деница Ганчева - главен експерт в Агенцията за социално подпомагане.

Социалните служби твърдят, че пациенти са харчили парите за спа-процедури. Председателката на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова категорично отхвърли обвиненията.

Д-р Ваньо Шарков коментира още, че на 26 юни 2014 г. с министерско постановление e променен и Правилникът за провеждане на закона за интеграция на хората с увреждания и добавката от 390 лева се получава за услугата „медицинска рехабилитация и физиотерапия".