Реформаторският блок издига кандидатурата на съдия Диана Добрева за инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщават от пресцентъра на блока.

Номинацията на Диана Добрева бе издигната първоначално от Движение България на гражданите, но явно е постигнато съгласие между партиите в блока.

Според реформаторите с дългогодишния си професионален опит съдия Добрева се е доказала като независим, високо ерудиран и ползващ се с уважение в юридическите среди съдия.

Съдия Диана Добрева е част от системата на съдебната власт близо тридесет години. Била е съдия в Окръжния съд в Перник, в Софийския районен съд, където е била и заместник-председател, както и във Върховния административен съд, където е била председател на отделения, посочват от пресцентъра.

Заемането на позиция на съдия във върховен съд носи авторитет, който ще спомага при упражняване на основното правомощие, което Конституцията възлага на Инспектората, а именно - контролната функция по проверка дейността на органите на съдебната власт, без да бъде засягана независимостта на съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите при осъществяване на техните функции, се казва още в мотивите на предложението.

Припомняме, в началото на октомври месец депутатите отложиха избора на съдебни инспектори, като изтеглиха срока за подаване на номинации до 10 ноември. Мотив за това беше нуждата от организация и подготовка, но и съвпадането на избора с предизборната кампания за местния вот.