Процесът срещу Волен Сидеров за инцидента на летището във Варна се гледа в съдебна зала, без той да е представен от адвокати. Вероятно безпрецедентно, тримата юристи, които защитават партийния лидер, си тръгнаха от зала веднага, след като съдът даде ход на делото.

Причина за това стана фактът, че Сидеров е изискал да участва сам в своята защита и е забранил на адвокатите си да го представляват в негово отсъствие.

Припомняме, става въпрос за инцидента на летище Варна от началото на миналата година, в който участваха лидерът на "Атака" и негови съпартийци. По  време на полет Сидеров започнал словесна разправа с френския културен аташе Стефани Дюмортие, защото я помислил за терористка. По-късно на летището нападна един от пасажерите и удари полицай.

Веднага след медийната си изява по-рано тази сутринта обаче лидерът на „Атака" напусна Съдебната палата и не дочака процеса срещу него. Делото бе насрочено за 9:30 часа, но поради неналичие на свободна заседателна зала процесът стартира чак след 10:30 часа.

Въпреки липсата на едната страна по делото обаче, съдът даде ход и пристъпи към свидетелски разпити.

Междувременно, вече извън пределите на съдебната зала, защитникът на Сидеров и негов съпартиец - адвокат Явор Нотев, запита медиите чака ли им се всеки път по час или два за дело.

Това е нередовна практика на съда, която противоречи на закона. Един час Сидеров беше тук, той не прояви повече търпение от необходимото и напусна. Защо трябва да проявява търпение, докога? Работим по правила, отсече Нотев.

Никой не можеше да знае дали изобщо щеше да започне делото днес. Навремето имаше приказка 15 минути и часът е свободен, тука няма лимит, не може граждани да се задържат противозаконно часове наред, убеден е юристът.

Запитан дали има как Сидеров да се върне, след като е ясно, че съдът вече е в зала, Нотев запита: „Представяте ли си го подплашен като заек как тича към съда с два часа закъснение или праща мен".

От думите му стана ясно, че партийният лидер се е разстроил от забавянето на делото и вероятно именно това е причинило решението му да си тръгне. Двамата говорили за какво ли се протаква това дело, след като часът му е определен от 10 юли. Имаме правото да се съмняваме за какво се използваше времето от закъснението, призна Нотев, като уточни, че имат и съмнения в независимостта на този съдебен състав.

Запитан от news.bg как си обяснява, че Сидеров може да чака три часа през нощта полицейска проверка, но не и час да започне процес срещу него самия, Нотев обяви, че не представлява съпартиеца си в житейските му прояви.