Върховният касационен съд ще гледа делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за длъжностно присвояване.

Вторият в ГЕРБ отговаря пред българското правосъдие за това, че в ролята си на силов министър е разпоредил изплащането на 50 хиляди лева на бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров. Сумата е била компилация от средства за отпуски и обезщетения на служителя, който е бил с обвинения за рекет и е лежал в Ловешкия арест.

Държавното обвинение търси отговорност от Цветанов за това, че е позволил изплащането на тази сума и е ощетил МВР. Досега на първите две инстанции ексминистърът е оправдан по това обвинение. Софийската апелативна прокуратура настоява за отмяна на решението на апелативния съд и иска връщане на делото за ново разглеждане на друг апелативен състав.

Припомняме, че това не е първото дело срещу народния представител от партията мандатоносител - очакваше се на 17 май ВКС да се произнесе дали Цветанов отива окончателно зад решетките за това, че шест пъти е отказал да разпише позволено от съдия разпореждане за прилагане на специални разузнавателни средства - отново срещу Орлин Тодоров.

На първите две инстанции Цветанов вече е с осъдителна присъда от 4 години. Едномесечният срок обаче, в който ВКС обикновено се произнася, е препоръчителен, а не задължителен, и финално решение още няма.