Италия не ни върна Брендо за мярката за екстрадиране в Румъния.

Софийски градски съд трябваше да заседава по делото срещу Евелин Банев - Брендо във връзка с европейска заповед за арест, издадена в Румъния. На 7 февруари съдът в Букурещ издаде нова европейска заповед за арест отново за ръководене на „кокаинова" група.

За това, че съдебните власти на Ботуша няма да ни върнат "кокаиновия крал" се заговори още преди седмица, но компетентните власти у нас се въздържаха да го потвърдят.
На днешното заседание съдия Владимир Астарджиев представи писмо от МВР, в което италианското бюро СИРЕНЕ уведомява за невъзможността на миланския съд да предаде Евелин Банев за днешното заседание.

Оказа се, че не само отсъствието на Брендо е причина за отлагане на делото за края на април месец. Румъния все още мълчи кой ще поеме разноските по транспортиране на българина от Апенините до родината за разглеждането на румънското искане.
Вече месец и Европейската мрежа за съдебно сътрудничество - Евроджъст бави становището си за сериозния казус, пред който са изправени родните съдии - как да "поделят" Брендо между Италия и Румъния.

За прокуратурата остават неясни още няколко въпроса около искането на северната ни съседка - посочено е, че го искат за изслушване, но и за коя дата или период. Не е ясно и какво е станало на втората инстанция на съда Букурещ относно налагането на временно "задържане под стража". От кореспонденцията с Трибунала на Букурещ става ясно, че местният първоинстанционен съд е "задържал" Брендо. Не е ясно обаче какво са решили апелативните съдии.
Според данните на адвокатката на Банев - Ина Лулчева, мярката в Румъния на 8 март е отложена. Припомняме, тогава беше и делото на Брендо в Италия, на което той не каза и дума.
Градските съдии ще уведомят румънските си колеги, че края на юли 2013 година българинът е на разположение на италианския съд, а не на българския.
Освен това ще питат и самия Брендо дали иска да присъства на гледането на мярката за екстрадиция в Румъния.

В момента Банев се намира в италиански затвор. Той беше екстрадиран в Милано след арест в рамките на операцията „Кокаинови крале" миналото лято. В Италия Евелин Банев е подсъдим като част от организирана престъпна група за трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа. Срещу него има повдигнати обвинения и за пране на пари, спечелени от дрога и прехвърлени в швейцарски банки.

Властите в Италия го връщат в България единствено за заседанията по делото, което паралелно се водеше срещу него тук. На шестата година от началото на процеса срещу него той бе осъден на 7 години и 6 месеца затвор.
За последните заседания в Миланския съд - на 1, 8 и 29 март той замина от България на 27 февруари.

На 5 март сутринта 10-годишна дъщеря на Брендо беше отвлечена от трима маскирани мъже пред дома й в квартал "Бояна", когато тръгваше за училище. До момента няма официална информация за детето.
Още след отвличането на момиченцето, се появиха съмнения, че Италия ще върне Брендо у нас за днешното заседание.