Пловдивският Комплексен онкологичен център е с нов управител. Това стана, след като ортопедът д-р Красимир Вальов измести досегашния управител д-р Калин Калинов. Разликата между двамата е минимална, а резултатите отново създадоха напрежение, съобщава БГНЕС.

Сливане на центъра с друга болница е предвидено в програмата на д-р Вельов. Точно срещу това надигнаха глас медиците и протестираха докато не се срещнаха със здравния министър, който им обеща да се създаде функционално обединение с многопрофилна болница, без да се нарушава юридическият суверенитет на Комплексния онкологичен център.

Припомняме, министър Петър Москов обеща още, че текстът в проектозакона, в който се казва, че всички онкоцентрове ще преминат през една и съща процедура, да бъде променен и нещата да се решават спрямо конкретните обстоятелства на различните места в страната.

До идването на Москов в Пловдив 4000 души са сложили подписа си срещу сливането. Подписката ще бъде внесена в Народното събрание на 2 юни. На 3 юни медиците организират протест, тъй като се очаква на сесията на местния парламент на 4 юни новият управител да бъде обявен.

Междувременно стана ясно, че здравният министър Петър Москов се е срещнал с персонала на онкодиспансера в Стара Загора. Лекарите и медицинските специалисти са се разбрали с министъра, че спират протестите, но реформата продължава. Москов е обяснил, че следващата година НЗОК ще плаща само на лечебни заведения, които могат да гарантират комплексно лечение, както кадрово, така и апаратурно.

Комплексният онкологичен център в Стара Загора няма да бъде слят с университетската болница. Двете структури ще бъдат функционално обединени, разясни управителят на онкологичния център д-р Петър Чилингиров.

Комплексният онкологичен център в Стара Загора покрива население от около 530 000 души на територията на областите Сливен и Стара Загора.