Комисията за защита на конкуренцията е започнала да събира доказателства за картелно споразумение между дистрибуторите на горива за цените на българския пазар.

На този етап комисията не може да се самосезира, тъй като не са налице достатъчно доказателства за нарушение на закона.

Комисията е изпратила писма до фирми и организации, включително до стопанската камара с молба да помогнат при събирането на доказателства.

От КЗК поясняват, че картелните споразумения между конкурентите най-често са неформални, в устна форма без писмени доказателства, което изключително затруднява тяхното разкриване.

За да образува производство и евентуално да използва правомощията си КЗК трябва да разполага с надеждна първоначална информация, съдържаща данни за конкретните участници в забраненото споразумение, техните адреси и месторазположение на офисите, в които биха могли да се открият доказателства за наличие на картел на пазара.

Също така, необходимо е да се уточни и какъв е видът на предполагаемия картел, как е организиран, какви са целите му и как се контролира изпълнението му. Например: пряко или косвено определяне на цени, квотно разпределение на пазара, географско разпределение на пазари, клиенти и др., допълват от Комисията.