Лекари от Русенската болница спасиха мъж с операция на сърцето, въпреки че не са кардиохирурзи, съобщи Нова телевизия.

Двамата медици - специалист по обща хирургия и коремен хирург, са извършили животоспасяващата операция, въпреки че според правилата не са имали право да предприемат интервенция, защото не са специализирали кардиохирургия.

Пациентът е бил докаран в болницата в Русе с прободна рана в сърцето след битов скандал. Единственият шанс да оживее е била спешната операция.

Опитът за транспорт щеше да завърши с летален изход", разказа д-р Симеон Симеонов - началник отделение.

В болницата обаче нямало кардиохирург. Въпреки това лекарите решили да не губят време и да направят операцията. Дали шанс за втори живот на Диан.

„Много жив благодарение на докторите. Дадоха всичко от себе си за живота ми. На лявата миокарда имам прорез от нож. Ако не бяха тия доктори кой ще ме спаси." - споделя пациентът Диан Тодоров.

А след доброто дело, последвали критики и риск от санкции, заради  това, че операцията не е направена от квалифицирани кардиохирурзи.

„Обучението на всеки общ хирург включва модули по неврохирургия, ортопедия, урология, гръдна хирургия, гнойно-септична хирургия", добавя д-р Симеон Симеонов - началник отделение.

„С какво трябваше да го водим с космически кораб ли до кардиохирург. Ако стане в Бяла откъде ще им търсим кардиохирург." - попита д-р Антон Въжаров, председател на организацията на Българския  лекарски съюз в Русе.

Медиците действали, така както повелява Хипократовата клетва, въпреки че пациентът няма здравни осигуровки.

„Когато линейката е на буркан и се качва на естакадата дали някой от нас мисли по пътека ли идва, със заплащане ли идва или как?" - попита д-р Йосиф Новаков, зам.-председател на съвета на директорите в МБАЛ-Русе.

Диян вече е изписан от болницата и се чувства добре.