От 136 дела само пет са с лекарска вина, заяви шефът на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов.

Той участва в организирана от БЛС кръгла маса, свързана с - както обявиха от там, „агресивното поведение към лекарския труд, неправилното разбиране на определението за лекарска грешка, класификацията на лекарските грешки, възможностите за създаване на нови правила и информираност в системата".

Райчинов беше категоричен, че огромната част от българските лекари са съвестни, прецизни и точни хора. Имаме едни от най-добрите лекари, подчерта шефът на БЛС и добави, че процентът на лекарските грешки в европейските страни, както и в САЩ, е по-висок, отколкото в България.

Той изрази надежда с инициативата на лекарския съюз да се проведе кръгла маса по тази тема и да се предприемат съответни промени в регламентите, проблемът да бъде решен.

По думите на проф. Милан Миланов, шеф на етичната комисия към БЛС, ако правната система на България разполага със закони и правилници, лекарите ще бъдат облекчени, защото в момента медиците са под пресата на обществото, което невинаги осъзнава целите и уменията им.

Според Миланов е необходимо да се регламентира и въведе фигурата на лекаря-информатор. Подобни длъжности да има във всяка болница, всяко ДКЦ и т.н., посочи той. Лекарите-информатори ще имат задължение да събират информация, да я предоставят на колеги за сведения и в случай на нужда да бъдат предлагани промени в правилата, поясни професорът.

Предлага се и създаване на национална регистрираща и оповестяваща система за грешки.

Райчинов добави, че лекарите разчитат идеите им да бъдат възприети от представители на парламента, на здравната каса и от други, имащи отношение към въпроса институции.

В България има системна грешка по отношение на педиатричната помощ, заяви още професор Миланов. Не може да загинат шест деца по един и същи начин от различни заболявания, коментира той.

В педиатрията има много проблеми, призна и проф. Райчинов, като изтъкна, че у нас има малко педиатри. За тази специалност се заделят малко средства и това е една от най-ниско платените медицински дейности, добави той.

Райчинов поздрави всички лекари за професионалния им празник и им пожела освен здраве и търпения и воля, за да стане медицината в България каквото трябва да бъде