Немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на закона се влагат от производителите в маслото. Това показва изследване на Българската национална асоциация „Активни потребители", цитирано от БТА. Тестът, който е направен в две независими лаборатории, е обхванал 15 от най-популярните на пазара марки масло.
Нерегламентирано влагане на заместители на млечната мазнина е установено при четири от изследваните проби. Най-често това са твърди растителни масла, например палмово масло. От години то се използва в производството на сирене.
75 % достига количеството на немлечните мазнини в някои проби. В останалите с нарушение то варира между 10 и 50 %. При пет от пробите е установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.
Изследването е установило и друга лоша практика, а именно наличие в кравето масло на повече вода от обявеното. Несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото е отчетено при пет от пробите. При част от тях дори разминаването е значително. По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми.
Ролинс
на 30.09.2014 в 05:33:20 #4А ти ми яж сиренето. Много е вкусно, питай дъщеря си
biuti
на 30.09.2014 в 01:01:54 #3Обесете един фалшификатор и нещата си идват на място,за чумата само огън!
Fuck The EU
на 29.09.2014 в 22:26:05 #2Ям само масло, вносно. Никакъв маргарин!
Дуде
на 29.09.2014 в 19:56:40 #1С една дума не ядем масло.