Един от пострадалите миньори при вчерашния взрив в рудник „Ораново" е в кома, всички останали са в стабилизирано за днес състояние, но с много висока степен на изгаряния.
Това стана ясно при посещението на здравния министър Радослав Гайдарски в „Пирогов", където министърът посети клиниката по изгаряния и се запозна със състоянието на ранените миньори.

Ако положението на трима от тях не се подобри до утре, ще трябва с оперативна намеса да започне изрязване на изгорелите тъкани, съобщи началникът на Клиниката по изгаряния в „Пирогов" проф. Огнян Хаджийски.

Министърът подчерта, че организацията на медицинската помощ при спасителните действия в мина „Ораново" вчера е била изключително добра.
Направено е всичко необходимо, без никакво забавяне.

До 30 минути след подаването на сигнала за голяма производствена авария 10 линейки вече са се насочили към мястото на аварията, като първите линейки вече са били в мината.
В пълна готовност спешно да приемат пострадалите са били Областната болница в Благоевград и „Пирогов".
Първите пострадали са приети в Областната болница в Благоевград на 20-ата минута от подаването на сигнала.

На място в мината е работил медицински екип от лекар и фелдшер, което е ускорило оказването на медицинска помощ и транспортирането до лечебните заведения.

За всички хоспитализирани пострадали има необходимите лекарства и консумативи. Ще се направи всичко възможно за тяхното лечение и спасяване на живота им, заяви Гайдарски.

По думите му има достатъчно лекарства и необходимите консумативи за лечението на настанените в „Пирогов".
Лечението им се заплаща по клинични пътеки от НЗОК, но ако е необходимо нещо допълнително, то ще бъде осигурено от Министерство на здравеопазването, увери министърът.