Ще обжалвам решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за дисциплинарното ми уволнение. Това обяви в ефира на БиТиВи съдията от Търговското отделение на Софийски градски съд (СГС) Румяна Ченалова два дни, след като с пълно единодушие ВСС я уволни дисциплинарно.

Ченалова заяви, че е убедена в това, че никой от 22-ата членове на ВСС не е могъл да се запознае със съдържанието на 17-те тома дисциплинарно производство и са се доверили на решението на дисциплинарната комисия, която обаче има лично отношение към нея.

„В това решение има много некоректно поднесени факти", отсече съдия Ченалова.

Тя уточни, че в съдебната система има много магистрати, които допускат и са допускали много повече грешки и пропуски. „В съдебната система не само аз съм тумор", категорична е Румяна Ченалова. Тя подчерта, че ако се приеме, че тя е дяволът на тази система, всички трябва да са спокойни, защото вече не е в нея.

По отношение на атаките срещу нея тя припомни, че всичко започна с изявление на френския посланик, което според нея е било „далеч от изискванията и очакванията за дипломатически език". „Това беше едно необяснимо вмешателство в независимата съдебна система", изтъкна Ченалова. Въпреки това тя посочи, че явно посланикът е бил подведен и като човек той дори й е симпатичен със своето емоционално отношение към България.

„Проблемът беше, че никой не реагира на думи, които бяха клевети по отношение на български магистрат. Липсата на реакция беше много странна. Не реагира ВСС, а той е много чувствителен по подобни теми. Не реагира и Съюзът на съдиите, който обикновено е много обективен", се оплака магистратът.

Тя призна още, че в онези дни е разговаряла за случая с премиера Бойко Борисов и той е реагирал обективно. От тогава насам обаче съдия Ченалова не го е търсила по какъвто и да е повод, стана ясно още от думите й. „Аз нямам на кого да звънна и на кого да пратя SMS. Нямам такива познанства, които да ми позволяват да потърся помощ в такава ситуация", вмъкна още тя.

След дисциплинарното й уволнение Ченалова вече е сезирала европейските институции за неправомерни действия на родни политически фигури, членове на ВСС, дори и на главния прокурор Сотир Цацаров, но не пожела днес публично да посочи конкретни имена и данни. „Няма да спра дотук", закани се съдийката. На няколко пъти тя подчерта, че прокуратурата у нас в момента е толкова силна, че може да повдигне всякакво обвинение, какво може да направя тя самата в такъв случай.

Румяна Ченалова коментира и изтеклите на няколко „порции" записи между нея и шефката на СГС Владимира Янева по аферата „Червей". Чули се много версии за записите - за дестабилизиране на държавата, удар по главния прокурор. Ченалова разви една трета версия, а именно, че записите са излезли в началото на делото „Червей" и се твърдяло, че Янева не била толкова виновна, ако въобще е виновна.

„Такива разговори между нас е имало не един или два. Тези факти аз съм чувала", призна още веднъж Ченалова. Тя посочи обаче, че няма как да каже доколко записите са резултат от един разговор или от различни, както и дали са манипулирани от гледна точка на тяхното подрязване, защото не разполага с такива знания. За това къде е мястото на записване Ченалова изтъкна, че двете съдийки са се срещали както в съда, така и извън него, почти винаги не са били сами и заради това не знае на кого е мъжкият глас в СРС-ата, но и призна, че двете имат за домашни любимци кучета.

За израза „опраскване" Ченалова заяви: „Аз не говоря така. Този израз е използвала г-жа Янева и тя така е преценила". „Не съм правила тези записи. Нито съм публикувала тези записи", отсече още магистратът. Тя изтъкна, че резултатът от всичко това е създаването на негативи за нея и тя не е нито толкова глупава, нито пък има мотив да го прави.

С поглед към личните взаимоотношения между двете дами съдия Ченалова разказа: „Ние толкова близки не сме били. Това, което доведе до липсата на контакти между нас, беше моята преценка, че съдия Янева в качеството си на ръководител на СГС не положи усилие да изрази мнение и позиция по случващото се от декември нататък. Тя ми повтори няколко пъти, че трябва да има жертва. Нейното поведение не беше поведение на ръководител на съда. Смятам, че Владимира Янева и други от управлението на съда направиха всичко възможно, за да спасят себе си, за да потъне разследването за случайното разпределение на дела, тяхната незаинтересованост от решаването на проблемите в съда. Аз дори два пъти съм й казала, че тя просто не може да управлява СГС".

Румяна Ченалова коментира и делото „Соло", заради което преди дни й бе повдигнато ново обвинение - че заради нея Илиян бил избягал. Съдийката посочи, че съдебният състав е положил изключително много усилия, но прокуратурата била вкарала това неразследвано дело и без необходимите доказателства.