Турски гражданин, пътуващ от Виена за Ирак, е задържан на ГКПП „Капитан Андреево", защото се е опитал да прекара през границата препариран африкански лъв.

Установено е, че лицето е представило фактура за покупка, но без необходимите документи по CITES (Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна).

Деянието му е в нарушение на Закона за биологичното разнообразие и по случая е уведомена РИОСВ Хасково.

Ще бъде съставен акт за административно нарушение.

Според Закона за биологичното разнообразие физическите лица могат да бъдат глобени от 2000 до 10 000 лв. За юридическите лица и едноличните търговци е предвидена имуществена санкция от 5000 до 30 000 лв.

Съгласно изискванията на Закона за биологичното разнообразие препарираното животно е оставено на митническо съхранение до влизането в сила на наказателно постановление. След това то ще бъде отнето в полза на държавата и предоставено на природо-научен музей.

CITES е международно споразумение за опазване на дивата природа, което цели да предотврати изчезването на видове в резултат от търговия с тях. Основният принцип на Конвенцията е осъществяване контрол на търговията със застрашени видове. Това става чрез въвеждането на специална система от разрешителни, издадени от съответните власти в страните членки на Конвенцията. Нейн обект са около 30 000 вида животни и растения. С приемането на България в ЕС страната ни се задължава да изпълнява регламентите на Евросъюза.