корупцияЗапазва се тенденцията за нарастване на корупцията сред политическите партии. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на „Прозрачност без граници" Диана Ковачева. От асоциацията представиха изследването „Световен корупционен барометър за 2010 г.", в което се вижда, че подобни процеси са характерни за всяка от изследваните 86 страни.

Данните показват, че има риск от компрометиране на основното значение, което партиите играят в демократичния процес на управление на държавите, заяви Ковачева. По думите й няма положителна тенденция и в мнението на българите за съдебната система, която през миналата година беше на първо място в корупционния барометър.

Изследването у нас е проведено по специална методика в периода между 1 юли и 26 септември сред български граждани от "Галъп интернешънъл" по поръчка на "Трансперанси Интернешънъл".

Светът е станал по-корумпиран
Още...

Данните показват, че и гражданите могат да повлияят на антикорупционни практики. Ковачева посочи причините за затвърждаване на корупционните тенденции: "За да се избегнат проблеми с властите, най-често хората са склонни да дадат подкуп и да се измъкнат по някакъв начин, което означава, че е безспорно и двете страни отново са налице в корупционното представление -този, който предлага, и този, който е готов да вземе подкупа".

Гражданите вече имат готовност да подават сигнали, да подкрепят антикорупционни инициативи, тоест осъзнават, че корупцията наистина е проблем и че те самите могат да допринесат за неговото решаване", посочи Ковачева.

Според нея страната ни изостава от световната тенденция за защита на лицата, които сигнализират за корупционни престъпления и това подхранва лошите практики в държавните служби.

„Прозрачност без граници" представи и изследване, свързано със значението на давностните срокове за справяне с корупционните престъпления. Според Ковачева това изследване е интересно и за България, тъй като през годините голям брой дела са прекратени по давност.