Криминалисти от Перник разкриха схема за телефонни измами, съобщават от пресцентъра на МВР. Задържан е 38-годишен столичанин с прякор Руснака. Той е съпричастен към извършена измама на възрастен мъж от пернишки квартал.

Пенсионерът се доверил на телефонно обаждане, при което му съобщили, че синът му е причинил катастрофа и са необходими пари за свидетели и потулване на случая. Така 38-годишният мъж получил 6000 лева, като пристигнал на адреса с такси, наето от София. По-късно предал голяма част от сумата на истинския организатор на схемата, като оставил процент за себе си и за шофьора, уточняват от полицията.

Органите на реда установили, че организаторът на измамата е от Севлиево. Той давал указания на „мулето" какво точно да прави и къде да оставя получените от жертвите суми. Най-често това ставало в поле край пътя.

При претърсване на адреси в столицата, обитавани от Руснака, са намерени множество СИМ - карти, мобилни телефони и готови пластики за използване. Мъжът е криминално проявен, познат с кражби, измами, грабежи, използване на неистински документи и наркотици. Излежал е и три ефективни присъди за подобни деяния, уточняват от полицията.

Столичанинът първоначално е задържан за 72 часа с прокурорско постановление, а в момента е с мярка за неотклонение „задържане под стража". Повдигнато му е обвинение и работата по разследването продължава за установяването на всички участници в телефонните измами и доказване на престъпната им дейност.

От полицията отново напомнят на гражданите да не се доверяват на подобни обаждания, при които се искат пари. Униформените съветват преди да направят каквото и да било, да се обадят на близките си и на тел. 112.