България и Словакия делят последните две места в Европейския съюз по усещане независимост на съдебната система. Това става ясно от  Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2015 г. (трето годишно издание) на Европейската комисия, в което се съдържа обзор на качеството, независимостта и ефикасността на правосъдните системи на държавите членки.

Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието е инструмент за информация, чиято цел е да помага на държавите членки да постигнат по-ефективно правосъдие, като им предоставя обективни, надеждни и сравними данни относно техните системи за гражданско, търговско и административно правосъдие.

Страната ни е предпоследна по показател независимост в ЕС и заема 126-то място в света от 144 държави. Финландия се радва на най-независима съдебна система, като скандинавската държава е на второ място в световен мащаб. След Финландия в ЕС следват Дания, Ирландия, Великобритания. Съседката ни Румъния е на 23-то място, а в световен мащаб на 84-то място. Данните за независимостта на съдебната система са на Световния икономически форум.

България е сред страните с най-малко висящи дела на първа инстанция, както и сред тези, в които първоинстанционните съдилища решават най-бързо граждански, търговски и административни дела.

Повече от три години са необходими за решаването на дела за несъстоятелност у нас, което е сред най-дългите срокове в ЕС. Българските магистрати пък са сред тези, които преминават през най-малко специализирани обучения за европейското законодателство.