Има рязко покачване на броя на пожарите. Тенденцията отчитат от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН). На територията на страната само за последните 24 часа огнеборците са погасили 127 пожара. 107 от тях са възникнали в сухи треви, храсти и стърнища.

За щастие загинали и пострадали няма.

От пожарната обръщат внимание, че основните причини за пожарите са пренебрегване на основните правила за пожарна безопасност, небрежното палене на огън и горещото време.

Във връзка с големия брой пожари огнеборците напомнят основните правила за пожарна безопасност.

Забранено е унищожаването на стърнища чрез изгаряне на място, както и паленето и опалването им. За да не се допуска самозапалване на прясното сено е необходимо то да се складира на купи само след като изсъхне напълно.

Изхвърлянето на кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда също е недопустимо.

Навлизащите в горите автомобили трябва да са технически изправни, с уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри. Преди запалването на огън, хората трябва да се уверят, че имат достатъчно вода и други подръчни средства за загасяването му.

Пожарникарите съветват да се подготвят тупалки от гума или от зелени клони, които да бъдат използвани в случай на пожар.

Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки - дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци, предупреждават още огнеборците.

Сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да се разчистват като се извозват на определени за това места.

Ако даден човек попадне в горски пожар, специалистите съветват да следват няколко правила. При  дим, мирис на изгоряло и пламъци в гората е необходимо бързо да оценят обстановката и да се ориентират за мястото на възникване на пожара, фронта и посоката на придвижване на огъня.

Незабавно трябва да се потърси безопасен път за напускане на района в посока, която е обратна на вятъра или покрай езера, реки и потоци. След като се избегне първоначалната опасност, по най- бързия начин трябва да се подаде съобщение на тел. 112 или в близката хижа, туристически пункт, в местното лесничейство, или в кметството на близкото населеното място. Ако запалването е в начална фаза, може да се потуши с пръст, пясък и тупалки от зелени клони.

Огнеборците подчертават, че е важно хората да предпазят дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя и задължително да защитят дихателните си пътища с мокри кърпи или други лични предпазни средства.