Окръжната прокуратурата в Благоевград е прекратила наказателното произвоство за причиняване на смъртта на четирама миньори от мина „Ораново". Прокурорите не са открили извършено престъпление, а на 10 юли Окръжния съд в Благоевград е потвърдил постановлението на Окръжната прокуратура.

Припомняме, на 16 юли четиримата миньори - Асен Костадинов Стойнев, Христо Методиев Младенов, Иван Радославов Лазаров и Николай Борисов Михайлов - станаха жертва на кален пробив и огромно свличане в 64-а галерия в рудник „Ораново". Телата на двама от тях бяха открити 18 дни след трагедията.
В края на 2013 година стана готова техническата експертиза, която не намери пряк виновник за свличането на огромно количество кална маса, затрупала четиримата мъже.

Наказателното поризводство беше образувано срещу неизвестен извършител на 16 юли 2013, за това, че същия ден поради немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност е причинил смъртта на повече от едно лице - престъпление по чл.123 ал.3 пр.2 във вр. с ал.1 от НК.

Още техническата експертиза заявяваше, че рудникът се характеризира със сложни и тежки условия - най-дълбокият въглищен рудник в момента в България, с водене на разкривни, подготвителни и добивни работи на дълбочина над 450 m под земната повърхност. Също така в мотиви на съда се припомнят затруднения, които са имали, на мястото, където възникна инцидента, включително и наводняване.

В деня на инцидента в първата смяна в рудника се извършвали различни дейности от 46 души, от тях 38 работници, а останалите - инжерно-технически персонал, като няма нарушаване на техническия цикъл, включително е и направен инструктаж за безопасност. Няма преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд.

Между 9,30 и 9,45 за изключително кратко време мрежата от минни изработки, след 165-я  метър на подетажната 64 галерия, се напълнила със смес от вода, кал, скални и въглищни късове с различна едрина и размери. В резултат на това в тези изработки загинали четиримата миньори.

Сигналът за произшествие бил получен при диспечера на рудника в 09.45 часа на 16.07.2013 г. Управителят Валери Манов разпоредил на главния инженер да остане  отвън, за да организира дейността по аварийно-спасителните работи, след което лично влязъл в рудника, за да се включи в спасителните дейности по издирването на загиналите миньори. След извършените спасителни и спасително-издирвателни действия телата на загиналите миньори били открити.

Всички разпитани миньори заявяват, че до момента на калния пробив не са забелязали нищо смущаващо в участъка, а пък ескпертите не могат със сигурност да кажат кога, как и къде са се проявили първите признаци за опасност.

„Възникването на станалото явление има вероятностен характер, определящ се от съчетанието на различни по своята същност минно-геоложки условия и технологията на добив" пише в становището.

Според експертите трудно може да се отговори на въпроса при какви предприети действия от съответните длъжностни лица злополуката е щяла да бъде избегната, тъй като в показанията на всички работещи в участъка не се съдържа информация за появили се признаци за наближаваща опасност, изискващи действия от ръководния персонал.

Според експретите, случилото се събитие на 16.07.2013 г. в рудник „ Ораново" е нямало как да бъде предвидено, затова и Окръжна прокуратура намира, че събраните доказателства категорично установяват липсата на състав на престъпление по чл.123 ал.3 пр.2 във вр. с ал.1 от НК, и аварията не се дължи на виновно поведение на длъжностни лица от рудник „Ораново".